یکی دیگر از غذاهای خوش طعم گیلانی شامی پوک است که شباهت بسیاری به کتلت معمولی با گوشت دارد.
![شامی-پوک-گیلانی](https://deltapayam.com/wp-content/uploads/2020/08/%D8%B4%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D9%BE%D9%88%DA%A9-%DA%AF%DB%8C%D9%84%D8%A7%D9%86%DB%8C-2-800x491.jpg)
شامی گیلانی
اگر هوس یک غذای محلی کردهاید، دست به کار شوید و شامی گیلانی را طبق دستور محلیها درست کنید. شامی گیلانی را با نان لواش یا بربری و پنیر سیامزگی که پنیر سنتی این منطقه است میل میکنند و سایر اهالی گیلان پنیر لیقوان و سبزی خوردن را جز آداب خوردن شامی پوک میدانند. طرز تهیه شامی پوک گیلانی و نکات طلایی که سبب میشود یک شامی را مجلسی و خوشمزه درست کنید را در مجله دلتا بخوانید.
مواد لازم
- گوشت گوسفند بدون چربی ۵۰۰ گرم
- لپه ۵۰۰ گرم
- فلفل، نمک، زردچوبه به میزان لازم
- پیاز ۱ عدد متوسط
- آب به مقدار کافی
- تخم مرغ ۴ عدد درشت
- زعفران دم کشیده یک قاشق غذاخوری
- روغن مایع به مقدار لازم
طرز تهیه شامی گیلانی
- برای تهیه شامی پوک گیلانی یا شامی رشتی ابتدا باید لپهها را خیس کنید. لپهها باید در شامی حسابی له و ناپیدا شوند پس بهتر است لپهها را چند ساعت در آب بخیسانید و چند بار هم آب آنها را عوض کنید. بعد از چند ساعت خیس خوردن لپهها، آنها را بپزید. لپهها باید خوب پخته شوند و بعد از پخت آبکش کنید.
- گوشت را بعد از شستن، بپزید. برای پختن گوشت یک عدد پیاز متوسط را به دو نیم تقسیم کنید. گوشت، پیاز و آب را در یک قابلمه بریزید و فلفل و زردچوبه هم به آن اضافه کنید. میزان آب باید به قدری باشد که در پایان پخت گوشت چیزی از آن باقی نمانده باشد. گوشت را روی شعله ملایم گاز بپزید و وقتی گوشت کاملا پخت و آب داخل قابلمه کشیده شد اجازه دهید کمی سرد شود.
- اگر بخواهید به روش سنتی و گیلانیهای قدیمی عمل کنید باید گوشت را ریش ریش کرده و لپهها را با گوشتکوب له کنید و سپس گوشت و لپه را با هم مخلوط کنید و حسابی ورز دهید تا یک مایه یکدست حاصل شود و لپه و گوشت از هم قابل تشخیص نباشند. اگر هم فرصت ندارید گوشت و لپه را در غذاساز بریزید و با هم مخلوط کنید.
- سپس تخممرغ، زعفران، فلفل، نمک و زردچوبه را به مایه گوشت و لپه اضافه کنید و حسابی ورز دهید تا تمام مواد خوب با هم مخلوط و یکدست شوند. بهتر است مایه شامی پوک گیلانی را به مدت یک ساعت در یخچال بگذارید تا استراحت کند. روی ظرف سلفون بکشید.
- برای هر عدد شامی پوک گیلانی یا رشتی مقداری از مایه به اندازه یک گردو بردارید، کف دست گرد کرده و با انگشت یک سوارخ وسط آن درست کنید.
- مقداری روغن مایع در ماهیتابه بریزید، وقتی روغن داغ شد شامیها را در ماهیتابه بریزید و سرخ کنید. وقتی رنگ شامی طلایی شد آن را از ماهیتابه بیرون بیاورید و در ظرف مورد نظر بچینید.
نکات پخت شامی پوک گیلانی
- برای درست کردن شامی پوک بهتر است از گوشت گوسفند استفاده کنید. گوشت گوساله شامی را خشک میکند.
- برخی ترجیح میدهند گوشت و لپه را با هم بپزند. به هیچ وجه این کار را نکنید چون لپه له میشود و گوشت نیم پز باقی میماند.
- در شامی پوک مزه غالب طعم لپه است. پس مقدار لپه را کمتر نکنید.
- بعد از اینکه چند شامی را در ماهیتابه چیدید و سرخ کردید برای سرخ کردن باقی شامیها حتما روغن را عوض و تازه کنید.
- برخی برای درست کردن شامی برای این مقدار مواد یک عدد سیب زمینی پخته را هم له کرده و اضافه میکنند که اختیاری است ولی چسبندگی مایه شامی را بیشتر و بهتر میکند.
- به شامی رشتی جوش شیرین اضافه نکنید. اضافه کردن لپه مایه شامی را پوک میکند و نیازی به جوش شیرین نیست.
- میتوانید به جای ۵۰۰ گرم لپه، به اندازه مساوی از لپه، نخود گرد و لوبیا سفید استفاده کنید. به همان ترتیب حبوبات را از شب قبل خیس کنید، چند بار آبشان را عوض کنید و جداگانه بپزید.