هفته گذشته سیاست های کلی برنامه ششم توسعه کشور از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد و رییس جمهوری نیز با ابلاغ این سیاست ها رسما آغاز تدوین برنامه ششم توسعه کشور را کلید زد.
کد خبر: ۵۸۷۴۴
تاریخ انتشار: ۱۶ تير ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۳ 07 July 2015
اما کمی شگفت انگیز است اگر بگوییم برخی از مفاد برنامه های سوم و چهارم و پنجم توسعه هنوز به اجرا درنیامده است. یکی از مهم ترین مواد قانون 3 برنامه توسعه پیشین، استقرار مدیریت یکپارچه شهری است. موضوعی که معاون توسعه و برنامه ریزی شهردار تهران از آن به عنوان رفع کننده چالش های عمده مدیریت شهری نام می برد.

ناصر امانی با اشاره به اینکه هم اکنون لایحه مدیریت یکپارچه شهری در کمیسیون های فرعی دولت در حال بررسی است، به همشهری گفت: لایحه مدیریت یکپارچه شهری هم اکنون در 6 کمیسیون در سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور در حال بررسی است و امیدواریم تا پایان شهریور ماه این لایحه آماده شده و برای تصویب در هیأت دولت ارائه شود. 

معاون توسعه و برنامه ریزی شهردار تهران با اشاره به اینکه انتظار بر این است که دولت طی 6 ماه این قانون را به تصویب برساند، اظهار داشت: امیدواریم قانون مدیریت یکپارچه شهری جز نخستین لوایحی باشد که در مجلس دهم مورد بررسی نمایندگان محترم مجلس قرار گیرد تا شاهد دوره جدیدی در عرصه مدیریت شهری باشیم.

به گفته امانی در حال حاضر 6 کمیسیون براساس موضوعات پیش بینی شده در پیش نویس این لایحه در سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور فعال شده است و موارد مختلف این لایحه در دست بررسی است. آنگونه که وی می گوید این کمیسیون ها با حضور مدیران و کارشناسان حوزه مدیریت شهری، اساتید دانشگاه، شورای عالی استان های کشور، شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری تهران در حال آخرین بررسی های لایحه مدیریت یکپارچه شهری هستند.

وی در ادامه سخنانش اظهار داشت: دولت یازدهم اراده مناسب برای تصویب این لایحه را از خود نشان داده است و امیدواریم که این لایحه به نتیجه برسد. اما از آنجا که در سال آخر برنامه پنجم توسعه قرار داریم لازم است دولت پیش بینی های لازم را برای راهکارهای قانونی و اجرای آن همزمان با تدوین برنامه ششم توسعه انجام دهد.


**تهیه پیش نویس

معاون توسعه و برنامه ریزی شهردار تهران با اعلام اینکه پیش نویس قانون مدیریت شهری توسط شهرداری تهران و در مرکز مطالعات شهر تهران تهیه شده است، افزود: در حال حاضر شهرداری تهران برای اجرای مدیریت یکپارچه شهری آمادگی کامل دارد و مقدمات استقرار نظام مدیریت یکپارچه شهری در شهر تهران فراهم شده است. 

به گفته امانی در متن برنامه سوم و چهارم و پنجم توسعه کشور به توانمندی شهرداری کشور برای اجرای قانون مدیریت یکپارچه اشاره شده است.

وی با اشاره به این نکته افزود: اگر بخواهیم به تنها شهرداری کشور که در حال حاضر آمادگی کامل برای اجرای این قانون را دارد اشاره کنیم، شاید شهرداری تهران را بتوانیم نام ببریم. هرچند معتقد نیستم که سایر کلانشهرهای کشور امکان اجرای این قانون را ندارند. 

اما با توجه به شناختی که از شخص شهردار تهران دارم می توان گفت که آماده ترین مدیریت که توان اجرایی کامل مدیریت یکپارچه شهری را دارد، شهرداری تهران است که می تواند تصدی گری های دولت را به عهده بگیرد و اجرایی کند.

امانی مدیریت فعلی شهرهای کشور را مدیریت متفرقه دانست و دلیل عدم استقرار مدیریت شهری در شهرها را نبود قانونی برای حرکت به سمت استقرار مدیریت یکپارچه شهری عنوان کرد. 

به گفته وی با وجود اینکه قانون مدیریت یکپارچه شهری وجود نداشت، شهرداری تهران تلاش کرده تا از طریق ارتباط منطقی و خوبی که با سازمان های خدمات رسان در شهر تهران داشته، حتی الامکان به سمت مدیریت یکپارچه شهری حرکت کند.

وی در ادامه تصریح کرد: شهرداری تهران در طول سال های گذشته رابطه خوبی با بسیاری از سازمان های خدمات رسان در شهر داشته است که نمونه اش را می توان در ایجاد رصد خانه شهر تهران ملاحظه کرد. وی رصد خانه شهر تهران را فضایی دانست که شهرداری و سازمان های خدمات رسانی که در حال حاضر به مردم خدمات می دهند در آن به هم متصل می شوند و اطلاعاتشان را مبادله می کنند. 

مکانی که به تعبیر او دست کم اطلاعات نهادهای خدمات رسان متمرکز می شود و می توانند در کنار شهرداری تهران در مرحله برنامه ریزی همکاری کنند.

این اتفاق از دیدگاه امانی مشق مدیریت یکپارچه شهری است؛ مشق شهرداری و نهادهای خدمات رسان برای استقرار مدیریت یکپارچه شهری. به گفته وی مبنای هرگونه فعالیت و برنامه ریزی، آمار است. 

وی در این باره گفت: اگر بتوانیم اطلاعات شهرداری و نهادهای خدمات رسان را در جایی جمع آوری کنیم و اشراف اطلاعاتی در مورد تهران داشته باشیم، این حرکت بیانگر زمینه شکل گیری مدیریت یکپارچه شهری است.

معاون توسعه و برنامه ریزی شهردار تهران در ادامه با اشاره به دلایل توفیق شهرداری تهران در استقرار مدیریت یکپارچه شهری تأکید کرد: 2 دلیل می توان گفت که شهرداری تهران آمادگی کاملی برای اجرای قانون مدیریت یکپارچه شهری دارد. اول توانمندی شخص شهردار تهران چه به لحاظ دانش آکادمیک و چه به لحاظ سوابق مدیریتی موفقی که داشته و دوم هم سازمان اجرایی شهرداری تهران توانسته زمینه را برای شکل گیری چنین سازوکاری آماده کند.



**راه های برطرف کردن چالش های شهری

از دیدگاه معاون توسعه و برنامه ریزی شهردار تهران مهم ترین چالش های مدیریت شهری کشور که با استقرار مدیریت یکپارچه شهری قابل رفع است عبارتند از:

مناسب و به روز نبودن قانون شوراها و شهرداری ها به ویژه برای اداره کلانشهرها و شهرهای بزرگ

مشخص نبودن تعریف و تفکیک وظایف ملی از محلی و تناقضات و عدم هماهنگی موجود در آنها

عدم شفافیت و تعیین تکلیف وظایف، حدود و اختیارات و مسئولیت ها بین ارکان اداره امور ملی و محلی

تمرکز گرایی و بزرگ شدن ساختار دولت و کم توجهی به رفع مسائل و مشکلات مدیریتی شهرها

افزایش مسائل اجتماعی و عدم شفافیت مسئولیت و وظایف دستگاه ها به ویژه در حوزه آسیب های اجتماعی.

منبع: ايرنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار