تابناک / این ماجرای ساده را که به طرزی عجیب تبدیل به یک جنجال بزرگ شد، در سه قسمت مورد بررسی قرار میدهیم.
اولاٌ
سبوس برنج که سوژهی اصلی این جریان بود، در بسیاری از کشورهای پیشرفته، واقعاً خود یک سوژهی اصلی در سبد غذایی مردم است! چرا که این ماده، سرشار از ویتامینهای گروه B میباشد و به عنوان لایهی دوم غلاف برنج، همراه با برنج میل میشود. اما در ایران به عللی همچون ذائقهی عامهی مردم، بازارپسندی و نیز نوع تکنولوژی مورد استفاده در کارخانههای عملآوری برنج، پوسته دوم یا همان سبوس متأسفانه از برنج جدا میشود و به جای مصرف انسانی، به مصرف دام میرسد؛ چرا که نمیتوان از ارزش غذایی بالای سبوس چشمپوشی نمود.
اگر بتوان با اقداماتی در جهت ارتقاء فرهنگِ غذایی، این مادهی ارزشمند را به سبد غذایی ایرانیان افزود، میتوان از بسیاری از بیماریهای ناشی از کمبود ویتامینها و به خصوص ویتامینهای گروه B در کشور جلوگیری کرد و به جای مصرف سبوس در خوراک احشام، میتوان همچون بسیاری از کشورهای جهان، این ماده را به عنوان بخش لاینفک برنج بر سر سفره آورد؛ زیرا ارزش غذایی سبوس برنج اگر بیشتر از برنج نباشد، بیشک کمتر از آن نیست!
ثانیاً
جریان ماوقع! ؛ با توجه به اینکه کشورمان از حیث کمبود ویتامین B با چالشی جدی روبروست و عوارض آن سلامت جامعه را تهدید میکند، کارخانهای در گیلان اقدام به تولید سبوس فرآوری شده نموده است که در جریان سفر اخیر وزیر جهاد کشاورزی به افتتاح رسید. در این مراسم، مالک کارخانه پیرامون خواص غذایی و درمانی سبوس توضیحاتی را به استحضار وزیر و هیئت همراه رساند و از جمله اظهار داشت که این ماده، باعث کاهش استرس میشود. در این میان، یکی از کشاورزان منطقه با استفاده از فرصت دیدار با وزیر، نسبت به مشکلات بازار برنج، نقطهنظراتی را در فضایی احساسی و پرهیجان مطرح نمود.
وزیر ضمن استماع این گلایهها به کشاورز عزیز اظهار نمود که قیمت برنج به حد مناسب ارتقاء خواهد یافت و جای نگرانی نیست؛ ولی چون صحبت و گلایهی کشاورز مورد نظر ادامه یافت، یکی از افراد حاضر در هیئت همراه، ضمن یادآوری سخنان مالک کارخانه که به یکی از خواص سبوس برنج یعنی کاهش استرس و آرامشبخشی اشاره کرده بود، برای ختم ماجرا و آرام شدن فضای مراسم، این نکته را پیش میکشد که برای کاهش هیجان آن کشاورز زحمتکش، میشود از سبوس برنج استفاده کرد. این نکتهسنجی با استقبال وزیر مواجه میشود. همین!
آیا این امر، توهین به گیلان و کشاورزان گیلانی محسوب میشود؟!
ثالثاً
سؤال مهمی باید در اذهان مطرح و به آن پاسخ داده شود. براستی چه دلیلی دارد که وزیر جهاد کشاورزی بخواهد به یک گیلانی توهین نماید؟!
هر معلولی از پی علتی میآید. علت و معلولیِ این سناریو و جنجال چه بوده است؟ اگر به فرض محال و علیرغم تمام شواهد بپذیریم که اهانتی به یک کشاورز گیلانی صورت گرفته است، آیا نباید این پرسش بصورت جدی مطرح شود که وزیر جهاد کشاورزی، از این توهین میخواسته است به چه اهدافی دست یابد؟!
در پایان باید اذعان داشت که سبوس برنج، بخشی از ثروت کشور و گیلان است ولی به علت عدم شناخت از ارزش غذایی بالای آن، با نازلترین قیمت به مصرف احشام میرسد؛ در صورتی که میتوان با فرآوری و بستهبندی بهداشتی، آنرا در قطعات تیبک و کیلویی، بعنوان قویترین مکمل غذایی و احتمالاً گرانتر از خود برنج، به فروش رساند. کاری که توسط یکی از واحدهای صنعتی گیلان و با حضور وزیر محترم جهاد کشاورزی صورت گرفت اما متأسفانه در اثر یک سوءتفاهم که با شانتاژ تبلیغاتی در فضای مجازی همراه شد، بخش مهمی از افکار عمومی که اطلاع چندانی از دانش کشاورزی و از آن مهمتر، اطلاعی از پیشزمینهی آن مکالمات بین کشاورز و وزیر نداشتند، به حاشیه منحرف شد!
در عصر اطلاعات و تکنولوژی و اینترنت که جستجوی حقایق بسیار آسان شده است، بیاییم واقعیتها را کشف و بر اساس آنها به قضاوت بنشینیم؛ نه آنکه ابزار رسانهایِ جماعتی جنجالآفرین شویم.